Crash van de Douglas DB-7B Boston III AL714, in het weiland bij de Voert in Bergen.
Crash van de Douglas DB-7B Boston III AL714, in het weiland bij de Voert in Bergen.
Datum crash: 04-07-1942
Tijdstip: 08.03 uur
Datum foto: 04-07-2019
Tijdstip: 08.03 uur
Bemanning Douglas DB-7B Boston III:
2nd Lt. William Lynn, Pilot, Leeftijd onbekend Killed in Action
2nd Lt. Boyd Grant, Navigator, Leeftijd onbekend Killed in Action
S/Sgt. William Murphy, Gunner, Leeftijd onbekend Killed in Action
Wo ag Corp. C Kramarewicz, Leeftijd onbekend Killed in Action
Het verhaal van de Douglas DB-7B Boston III:
In mei 1942 kwam de eerst lichting Amerikaanse vliegeniers van The 8th Airforce in Engeland aan om deel te nemen aan de luchtoorlog. Amerika was al sinds december 1941, na de aanval op Pearl Harbour betrokken bij de oorlog, en tegen de zomer van 1942 namen ze ook actief deel aan de luchtoorlog. Op 4 juli voegde zes bemanningen zich bij het 226 squadron. Een speciale dag, want het was de Amerikaanse feestdag Independence Day.
De missie op die dag bestond uit het bombarderen van vier militaire vliegvelden, De Kooy, Haamstede, Bergen-Alkmaar en Valkenburg, in West Nederland. Opperbevelhebber Dwight D. Eisenhower, zelf ook net aangekomen in Engeland en aangesteld als opperbevelhebber, was aanwezig om de Amerikanen uit te zwaaien om circa 7.10 uur vanaf het vliegveld Swanton Morley in Norfolk.
Ondanks de positieve sfeer aan het begin van de missie, moest Eisenhower bij terugkomst concluderen dat het resultaat tegenviel en de kosten in mensenlevens hoog was, iets dat de Engelsen al geruime tijd wisten.
Van de 12 vliegtuigen keerden er drie niet van de missie terug, waaronder de AL741. De overige vliegtuigen wisten de vliegvelden nagenoeg niet te raken door hevig luchtafweer of ze waren vergeten de vergrendeling van de bommenluiken te openen.
Alleen de vliegvelden Haamstede en Bergen werden aanzienlijk geraakt. Bij het vliegveld Bergen was het resultaat tegen hoge kosten. De Bosten van Luitenant W.G. Lynn’s werd na het gooien van de bommen geraakt door luchtafweergeschut, het vliegtuig explodeerde in de lucht en kwam neer in een weiland aan de Voert. Alle vier inzittenden waren op slag dood. Tijdens deze aanval van de drie Bostons probeerden twee Duitse piloten op te stijgen van Bergen, één van de piloten, Unteroffizier Erwin Grütz in zijn Messerschmitt Bf 109F-4 werd echter al snel geraakt door bomscherven of door een van de Bostons en knalde tegen een betonnen wand op het vliegveld.
De andere Duitse jager met Unteroffizier Johannes Rathenow lukte het wel om op te stijgen en vloog achter de Boston van C.M. Henning aan. Het kostte hem een minuut of 20 om binnen voldoende afstand van de Boston te komen om deze onder vuur te nemen. De Boston van Henning stortte neer in de Noordzee ongeveer 20 km westelijk van Callantsoog. Geen van de bemanningsleden is teruggevonden. (Rathenow sneuvelde zelf later in de oorlog toen hij op 3 november 1943 in gevecht raakte met geallieerde vliegtuigen.)
De derde Boston werd bij Vliegveld de Kooy door luchtafweer geschut geraakt en stortte neer. Alleen de bommenrichter Luitenant Marschall Draper overleefde deze ramp en werd de eerste Amerikaanse krijgsgevangene.
Een vierde Boston had aanzienlijk meer geluk. De Boston van Kapitein Kegelman vloog aan op vliegveld de Kooy, daar was een hevig spervuur van luchtafweer geschut. Hierdoor werd de rechtermotor van de Boston geraakt, deze vatte vlam en de propeller werd eraf geblazen. De rechtervleugeltip raakte de grond en de romp van het vliegtuig stuiterde op de grond van het vliegveld waardoor er een groot gat in de romp ontstond. Met slechts een motor wist Kegelman het vliegtuig in de lucht te houden. Een luchtafweergeschut op een toren bij vliegveld de Kooy nam hem onder vuur, maar Kegelman beantwoordde dat vuur met zijn eigen mitrailleurs in de neus van het vliegtuig. Het lukte hem om het vliegtuig over de toren te krijgen en het zette koers naar Engeland. Boven de Noordzee lukte het de bemanning om het vuur in de rechtermotor te doven. Onderweg raakte het nog een paar keer de golven van de Noordzee, zo laag vloog het. Maar het lukte ze om veilig de Engelse Vliegbasis te bereiken. Later in de oorlog is Kegelman alsnog gesneuveld toen in maart 1945, in de oorlog in de Pacific, zijn bommenwerper in de lucht botste met een andere geallieerde bommenwerper.