Top

Crash van de Consolidated B-24J Liberator 44-40171

Martijn Voorhout Fotografie Project Luchtoorlog 1952019 1944 Eenigenburg Tuitjenhorn

Crash van de Consolidated B-24J Liberator 44-40171 ‘Boomerang’ , in het weiland tussen Eenigenburg en Tuitjenhorn.

Datum crash: 19-05-1944
Tijdstip: 14.30 uur

Datum foto: 19-05-2019
Tijdstip: 14.30 uur

Bemanning Consolidated B-24J Liberator 44-40171 ‘Boomerang’:
1. 2/Lt. Charles W. Arnet, Pilot, Onbekend Prisonner of War
2. 2/Lt. Lucian D. Stewart, Co-Pilot, Onbekend Prisonner of War
3. 2/Lt. Ernie M. Gavitt, Navigator, Onbekend Prisonner of War
4. Sgt. Arthur D. Oakes, Ball Turret gunner, Onbekend Prisonner of War
5. Sgt. Jack R. Burton, Tail Gunner, Onbekend Prisonner of War
6. S/Sgt. Jim M. Easley, engineer, Onbekend Prisonner of War
7. Sgt. Bill J. Lindapp, Left Waist gunner, Onbekend Prisonner of War
8. S/Sgt. Don C. Pierce, Radio operator, Onbekend Prisonner of War
9. Sgt. Uriel Robertson, Right Waist gunner, Onbekend Killed in Action

Het verhaal van de B-24J Liberator 44-40171 ‘Boomerang’:
Op vrijdag 19 mei 1944 startte de B24 van de piloot Charles Arnett vanaf het RAF vliegveld North Pickenham om deel te nemen aan een missie om de luchtvaart fabrieken in Braunschweig te bombarderen. De missie bestond uit 888 bommenwerpers en werd vergezeld door nog eens 700 geallieerde jagers om luchtsteun te geven. Deze waren echter nog niet geschikt om helemaal tot Duitsland te vliegen, waardoor de bommenwerpers het laatste stuk alleen moesten doen. Boven Braunschweig was de luchtafweer hevig en werden de bommenwerpers opgewacht door Duitse jagers van het type Focke Wulfs 190.

De B24-J Boomerang werd meerdere malen geraakt in de motoren waardoor het vermogen terugliep. Hierdoor konden ze niet meekomen met de formatie en waren genoodzaakt om terug te keren, nog voor ze de bommen konden lossen. Boven Nederland werden ze weer geëscorteerd door een geallieerde jager. Onderweg loste ze alles wat het vliegtuig zwaar maakte. Ze probeerden de Engelse kust te bereiken en gaven alvast door dat ze waarschijnlijk in zee zouden belanden, dus dat de Aircraft rescue in Engeland alvast klaar zou staan.

Boven de Noordzee hield ook motor nummer drie ermee op. Daardoor waren ze genoodzaakt om te keren en een noodlanding te maken boven Noord Holland. Ze kwamen laag over de duinenrij aangevlogen en maakte een noodlanding op het weiland tussen Eenigenburg en Tuitjenhorn, midden in een gebied met Duitse Luchtafweergeschutstellingen. Door de harde landing raakte Uriel Robertson, één van de schutters, dodelijk gewond toen hij met zijn hoofd tegen een klep knalde. Luitenant Gavitt, de navigator raakte gewond en bewusteloos door de crash. De bemanning sleepte de beide slachtoffers uit het vliegtuig net voordat deze in brand vloog. De Duitse soldaten waren snel ter plekke en namen de overlevenden gevangen.

Daarmee is het verhaal nog niet ten einde. De soldaten namen foto’s van het vliegtuigwrak en van elkaar voor het vliegtuigwrak. Dat gebeurde wel vaker in die tijd. De soldaat van de foto ging ook wel eens drinken in de plaatselijke kroeg. De kroegbaas behoorde echter tot het verzet. Als er soldaten zo dronken waren geworden dat ze in de kroeg in slaap vielen, rolde hij deze soldaten van geld en papieren en zorgde ervoor dat deze in het bezit van het verzet kwamen. De soldaat van de foto’s onderging hetzelfde lot. Ook hij had teveel gedronken en viel in slaap op de bar. De kroegbaas rolde de zakken van de soldaat en kwam deze foto’s tegen. Die zijn doorgegeven aan het verzet. Vijftig jaar na de oorlog hebben de betreffende mensen de foto’s gegeven aan Charles Arnett, de piloot.

Vanwege de aanwezigheid van zogenaamde Pathfinders, was het niet nodig om de bombardier mee te nemen op deze vlucht. Luitenant Vergos bleef dus in Engeland op 19 mei. Omdat de Boomerang niet terugkeerde van de missie, werd Charles Vergos aan een andere bemanning toegevoegd. Met hen nam hij deel aan een missie op 27 september. Een rampzalige missie voor de geallieerden. Van de 37 vliegtuigen van het 445th sqr werden er 34 uit de lucht geschoten. Het vliegtuig van Vergos werd boven Duitsland ook uit de lucht geschoten. De bemanning kon uit het vliegtuig springen. Vergos werd gevangen genomen en na ondervraging door de Gestapo met drie andere vliegeniers gefusilleerd. De schuldigen daaraan werden na de oorlog ter dood veroordeeld.

Lees meer over de andere locaties.