Top

Crash van North American P-51 Mustang AP212

Martijn Voorhout Fotografie Project Luchtoorlog 7121942 Bergerweg

Crash van North American P-51 Mustang AP212
in het weiland achter de kruising tussen de Groeneweg en de Bergerweg in Bergen.

Datum crash: 07-12-1942
Tijdstip: 10.02 uur

Datum foto: 07-12-2019
Tijdstip: 10.02 uur

Bemanning North American P-51 Mustang AP212:
1. F/O; Richard Anthony Bethell, onbekend Prisoner of War

Het verhaal van de P-51 Mustang AP212:
Op 7 december 1942 nam Richard Bethell deel aan een missie om boven Noord-Holland bewegende doelen van geringe hoogte aan te vallen. Boven Alkmaar werd Bethell op slechts 7 meter hoogte door luchtafweergeschut geraakt. Door de schade aan zijn vliegtuig was Bethell genoodzaakt een noodlanding te maken in een weiland op de hoek van de Groeneweg en de Bergerweg in de gemeente Bergen. Hij klom uit zijn vliegtuig en probeerde zich te verstoppen in een geul achter een dijk in een nabij gelegen weiland. Hij werd echter al snel door de Duitsers gevangen genomen.

Na zijn verhoor werd hij gevangen gezet in het krijgsgevangenen kamp Stalag Luft III. Hier zaten overwegend militairen van de geallieerde luchtmacht. Al snel nam hij deel aan de ontsnappingspoging die later verfilmd zou worden in de Hollywood klassieker “The Great Escape”. Tijdens deze ontsnappingspoging werd er door de gevangenen aan drie tunnels tegelijk gewerkt. Bethell nam deel aan de werkzaamheden bij de Tunnel die de naam Harry had. Deze lag 8,5 meter onder de grond en zou 111 meter lang moeten worden. Lang genoeg om onder de omheining door te gaan en achter de bosrand weer boven de grond te komen. Door een fout in de berekening kwam de tunnel niet in het bos uit, maar enkele meters ervoor. Dat betekende dat de vluchters enkele meters door open veld naar het bos moesten rennen.

De taak van Bethell was om in het tweede tussenstuk van de tunnel, 20 vluchters te helpen en dan als nummer 65 verder te gaan. Na 12 man duurde het 45 minuten voordat de volgende kwam, deze verklaarde vast te hebben gezeten in de tunnel en was teruggegaan om de tunnel te repareren. Nadat Bethell’s groep de tunnel uit was gekomen klonk er een schot, een teken dat de vluchtpoging was ontdekt. De vluchters wachtten niet op het verzamel punt maar besloten in tweetallen verder te gaan. Samen met Les Long, een tweede piloot die op 27 maart 1941 gevangen was genomen, nadat zijn vliegtuig neer gestort was in België, besloten ze verder te trekken naar de Tsjechische grens op ruim 60 km afstand. Ze kwamen niet ver in die richting door sneeuwval en overstromingen. Daarom wijzigden ze hun route door een spoorlijn te volgen richting Frankfurt an der Oder en daar op een vrachttrein te springen richting Zweden. Uiteindelijk werden ze gevangen genomen in Bernau. Beiden werden gevangen gezet in de Gestapo gevangenis in Görlitz. Op een dag werd Long meegenomen en gefusilleerd. Bethell werd weer teruggeplaatst in Stalaf Luft III.

Toen de Russen naderden in 1945 werd Bethell samen met de andere gevangenen gedwongen om naar Lübeck te lopen in de zogenaamde ‘Dodenmars’ daar kwamen ze aan kort voor het einde van de oorlog.

Na de oorlog diende Bethell nog tot 1955 bij de RAF, daarna ging hij terug naar Canada waar hij stierf op 17 februari 2004.

Lees meer over de andere locaties.