Top

Crash van de Armstrong-Whitworth Whitley Mk V N1521

Martijn Voorhout Fotografie Project Luchtoorlog 1512020 1941 Zwanenwater Callantsoog

Martijn Voorhout Fotografie Project Luchtoorlog 1512020 1941 Zwanenwater Callantsoog

Crash van de Armstrong-Whitworth Whitley Mk V N1521

Datum crash: 15-01-1941

Tijdstip:           22.46 uur

Locatie:           Natuurgebied het Zwanenwater te Callantsoog

 

Datum foto:    15-01-2020

Tijdstip:           22.46 uur

Locatie:           Natuurgebied het Zwanenwater te Callantsoog, op de plek van het Herdenkingsteken

 

Bemanning van de Armstrong-Whitworth Whitley Mk V N1521

  1. Sgt. Robert Fortune Jamieson Duncan, Airgunner                22 jaar             Killed in Action
  2. Sgt. Robert James Couser, Wireless Operator                         22 jaar             Killed in Action
  3. P/O. Melville Percy Griffiths, Navigator                                   25 jaar             Missing in Action
  4. P/O. William Edgar Peers, Pilot                                                  36 jaar             Killed in Action
  5. Sgt. Howard Piper Shipley                                                           24 jaar             Killed in Action

 

Het verhaal van de Armstrong-Whitworth Whitley Mk V N1521:

Op 15 januari 1941 steeg om 17.55 uur de crew van Edgar Peers op met een Whitley vanaf de RAF-luchtmachtbasis ‘Linton-on-Ouse’ in Yorkshire. Het doel van die avond lag in Wilhelmshaven in Duitsland. Nadien zou de crew zou via de bovenkant van de Waddenzee terugvliegen naar Yorkshire. Technische problemen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat het vliegtuig op de terugweg echter boven Nederland vloog, om zo een kortere route te nemen.

Op dat moment vliegen Oberleutnant Prinz Egmont zur Lippe Weissenfeld en zijn boordtelegrafist Uffz Renette in een Duitse Messerschmidt 110 boven Noord-Holland. Het is een heldere ijskoude avond en ze kunnen de sterren zien flikkeren. Ze vliegen hun rondjes in de sector van de Radarstelling “Salzhering” boven Medemblik als ze via de boordradio van Leutnant Jauke te horen krijgen dat er een vijandelijke waarneming is.

Prinz Egmont zur Lippe Weissenfeld stuurt zijn vliegtuig in de richting van de waarneming en het is Uffz Renette die de schaduw van het vijandelijke Engelse vliegtuig het eerst ziet. Ze komen steeds dichterbij en als ze het vliegtuig aan de dubbele staartvinnen kunnen herkennen als een ‘Whitley’, buigen ze iets af om de afstand wat te vergroten voor de aanval.

Tegelijkertijd moet de staartschutter van de Whitley, met daarin de crew van Edgar Peers, hen hebben opgemerkt. Vanuit de staart van de Whitley schiet een vuursalvo hun kant op en de piloot begint met defensieve vluchtbewegingen.

Prinz Egmont zur Lippe Weissenfeld besluit om de afstand wat meer te vergroten voordat hij een salvo richting de brandstoftanks in de vleugel van de Whitley vuurt. Onmiddellijk volgen er vlammen en vonken uit de motor van de Whitley. Deze verdwijnen echter weer en Prinz Egmont zur Lippe Weissenfeld besluit om opnieuw een salvo te vuren. Dan breekt er alsnog vuur in de motor van de Whitley uit en gelijktijdig barsten de vlammen uit de andere vleugel, die kort daarna afbreekt. De Whitley stort neer en komt terecht in het meer in het natuurgebied het Zwanenwater te Callantsoog.

Er worden die avond drie lichamen van de bemanning van de Whitley geborgen. Het vierde lichaam wordt pas op 17 mei van dat jaar gevonden. Dit bemanningslid heeft zich nog wel uit het vliegtuig kunnen werpen, maar zijn parachute is terechtgekomen in de propellerbaan en hij stort neer. Het lichaam van het vijfde bemanningslid is tot op de dag van vandaag nooit gevonden.

Lees meer over de andere locaties.