Top

Crash van Bristol Blenheim P6895 te Heerhugowaard

Martijn Voorhout Fotografie Luchtoorlog 271944 Veenhuizen 2019

Crash van Bristol Blenheim P6895 in het weiland aan de Kerkweg in het dorp Veenhuizen, in de gemeente Heerhugowaard

Datum crash: 02-07-1940
Tijdstip: 11.55 uur

Datum foto: 02-07-2019
Tijdstip: 11.55 uur

Bemanning Bristol Blenheim IV Serienummer P6895 UX-H:
1. Sqr/ldr; Hurll F. Chester Pilot, onbekend Killed in Action
2. Sgt; Herbert Histon Observer 29 jaar Killed in Action
3. Sgt; Robert J. McAllister, Wireless operator 27 jaar Killed in Action

Het verhaal van de Bristol Blenheim P6895:

De Blenheim P6895 steeg op van het militaire vliegveld Watton in Norfolk Engeland met als missie om doelen langs het Dortmund-Ems kanaal in Duitsland te bombarderen en een foto-verkenningsvlucht uit te voeren bij een brug over datzelfde kanaal. Tijdens de vlucht over Noord-Holland werd het toestel opgevangen door twee Messerschmidt Bf 109E’s van ‘Fliegerhorst Schiphol’. Er volgde een luchtgevecht boven Heerhugowaard. De Blenheim P6895 verloor dat gevecht en stortte brandend neer in het weiland aan de Kerkweg in het dorp Veenhuizen in de gemeente Heerhugowaard.

Ooggetuige veehouder P. De Boer vertelde in de krant zijn verhaal: “Ik was aan het maaien met twee paarden voor de machine, toen het luchtgevecht begon en ik zocht eerst dekking aan den slootkant. Ik hoorde een paar knallen en zag vanuit m’n schuilplaats dat één van de machines, die later de Engelsche bleek te zijn, op m’n land was neergekomen en in brand stond. Ik zag wel, dat aan de inzittenden niets te doen was, ben het land weer opgegaan en voor mijn paarden gaan staan, die nog voor de maaimachien stonden en geen letsel hadden gekregen. Mijn hooihark stond dicht bij het brandende toestel en die wilde ik toen maar een eind verder brengen. Juist was ik daar mee bezig toen er weer een ontploffing kwam. Ik heb m’n hark m’n hark gelaten en ben maar weer dekking gaan zoeken!” In hetzelfde krantenartikel staat een waarschuwing, dat de bevolking toch echt niet zelf bij neergestorte vliegtuigen moest gaan kijken, omdat er nog bommen in konden zitten.

Uiteindelijk is de Blenheim P6895 door twee veldwachters uit de omgeving veilig gesteld. Kort daarna kwamen de Duitse soldaten de situatie overnemen. De drie bemanningsleden zijn begraven op de begraafplaats bij de kerk in Veenhuizen.

Lees meer over de andere locaties.