Top

Crash Hells Belles te Heemskerk-Uitgeest

Martijn Voorhout Fotografie Luchtoorlog 10021944 1320 Heemskerk

Crash van Boeing B17-G ‘Hells Belles’ op locatie Communicatieweg te Heemskerk/Uitgeest

Datum crash: 10-02-1944
Tijdstip: 13.20 uur

Datum foto: 10-02-2019
Tijdstip: 13.20 uur

Bemanning ‘Hells Belles’:
1. 1st Lt James Robert Feeney Pilot Killed In Action
2. 2nd Lt Samuel Charles Gundy Co-Pilot
3. 2nd Lt Samuel Irving Simon Jr. Navigator
4. 2nd Lt John Carpenter Dirickson Bombardier
5. T/Sgt Norman Frank Kajut Radio Operator Killed In Action
6. T/Sgt Charles William Ball Engineer
7. S/Sgt Walter James Lennous Ballturret gunner
8. S/Sgt Marion Boyd Forbis Waistgunner Killed In Action
9. S/Sgt Joseph Francis Smith Waistgunner
10. S/Sgt Louis Martin Le Fevre Tailgunner KIlled In Action

Het verhaal van Hells Belles:

Op 10 februari 1944 nam de Boeing B17-G die door zijn bemanning ‘Hells Belles’ was gedoopt, deel aan een missie met meer dan 1000 toestellen. De vliegtuigen waren opgestegen vanuit Norfolk en zetten koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De lucht was helder en de doelwitten konden op zicht worden bepaald. De ‘Flak’ (het luchtafweergeschut) rondom de industriële doelen was hevig. De vliegtuigen werden ook aangevallen door Duitse FW-190 jagers. ‘Hells Belles’ keerde weer om nadat ze de bommen had gedropt om terug te gaan richting Engeland.

Er wordt gezegd dat de ‘Hells Belles’ op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers werd ontdekt en verschillende keren onder vuur is genomen. Andere bronnen geven aan dat de Hells Belles boven het doel werd geraakt door Flak en uiteindelijk boven Nederland is ontploft.

In ieder geval is de Hells Belles als gevolg van de Flak of de Duitse Jagers hevig geraakt. De commandant gaf boven Nederland de opdracht aan de bemanning om het toestel te verlaten. Sommige vliegeniers lukt dat. Dan volgt een ontploffing en breekt de rechtervleugel af. Verschillende bemanningsleden worden uit het toestel geslingerd en enkelen worden geraakt door rondvliegende brokstukken. Voor Robert Feeney en Louis Martin le Fevre betekent dat de dood. De B17-G stort neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester-kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vinden daar de dood. Robert Feeney wordt pas 15 dagen later gevonden. Twee van de overledenen zijn begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis en brengen de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap door.

Lees meer over de andere locaties.